Philosophy of the Arts

authenticiteit

Vervalsing en copyright

Als je in de pop-muziek een nummer van een ander uitvoert zonder hem vooraf om toestemming te vragen kan dat je een boete opleveren. Dat wil niet zeggen dat als je die toestemming niet vraagt je zijn nummer vervalst hebt—zeker niet als je het noot-voor-noot correct speelt (en het niet verpummelt).

Maar wat betekent het dan wel?

Dat het copy-right niets te maken heeft met het artistieke (niet-juridische) recht dat iedere kunstenaar—per definitie van de kunstpraktijk—geniet om gepast ervaren te worden (over wat gepast is valt uiteraard meer te zeggen): hierop maakt een vervalsing immers inbreuk.

Zie ook mijn voordracht “Beeldrecht, Kijkplicht en Borduurwerk”, bij gelegenheid van de opening van een expositie met werk van Rob Scholte.
(Met dank aan Steffen)

You must be logged in to post a comment.