Philosophy of the Arts

Arthur Schopenhauer

Hegel en Schopenhauer

Over belangeloosheid: Hegel en Schopenhauer hanteren verschillende noties van ‘belangeloosheid’. Hegel begrijpt dat ook wetenschappers belangeloos moeten zijn, moeten afzien van hun persoonlijke perspectief, om dichter bij de waarheid te komen, en dat dat dus niet speciaal is voor kunstenaars of de esthetische ervaring.
Schopenhauer echter ziet wetenschap als een verwerking van begrippen, en begrippen zijn door ons abstraheren verwijderd van waar het allemaal om gaat, de wil. De belangeloosheid van de kunstenaar (en de beschouwer) daarentegen dient om de ideeën te vatten en houdt daarom in dat men de eigen strevingen zoveel mogelijk aflegt, om zo dichter bij de wil te geraken.
Over abstractie: Ze hanteren ook verschillende begrippen van ‘abstractie’. Schopenhauer ziet abstractie als de activiteit van het weghalen van contingente eigenschappen van dingen, zodat men tot een gedachte essentie of definitie kan geraken. (Dat verwijdert de begrippen van de wil en houdt ze daaraan ondergeschikt). Voor Hegel is de subjectieve geest abstract, want nog in zichzelf besloten en ongereflecteerd.

You must be logged in to post a comment.