Philosophy of the Arts

Filosofie (nl.)

Nieuw type digitale camera

Wat is er nu zo geweldig aan dit nieuwe camera-concept? De camera bestaat voornamelijk uit een lens waardoorheen je de wereld om je heen ziet. Je klikt als het je bevalt wat je ziet. Er zijn nog wat knoppen voor de belichting e.d. De foto wordt onmiddellijk (of later) via Bluetooth doorgeseind naar het apparaat dat hem vervolgens laat zien—je iPhone bij voorbeeld (of thuis, je computer). Het toestelletje dwingt je om te beslissen terwijl je de wereld om je heen waarneemt, in plaats van door naar een plaatje te kijken.

De camera dwingt je te fotograferen wat je in de werkelijkheid om je heen ziet. Maar doet niet iedere camera dat? Nou nee: bij onze hedendaagse digitale camera’s is het de gewoonte om op de achterkant van je toestel te staren naar het beeldje dat daar verschijnt en dan te klikken. We zijn inmiddels gewoon om naar de afbeelding achterop te kijken in plaats van naar de werkelijkheid.

Wordt dit een succes? Nee.
Waarom niet? Omdat we liever naar plaatjes kijken dan om ons heen.

Is dat erg? Nou en of.

(Maar echte fotografen zullen ervan smullen.)