Philosophy of the Arts

listmania

Waarom Wittgenstein Mijn Held is

»  “Waarom Wittgenstein Mijn Held is” (60K) PDF, De Filosoof juni 2010.

Wittgenstein: twee citaten

“But the idealist will teach his children the word ‘chair’ after all, for of course he wants them to do this and that, e.g. fetch a chair. Then where will be the difference between what the idealist-educated children say and the realist ones? Won’t the difference only be one of battle cry?” Zettel, p. 414

“Think of the recognition of facial expressions. Or of giving the description of facial expressions—which does not consist in giving the measurements of the face! Think, too, how one can imitate a man’s face without seeing one’s own in a mirror.” Philosophical Investigations, 1953, 98:285. Zie ook: 1938–1946. Lectures & Conversations on Aesthetics, Psychology and Religious Belief, 39.

Enkele van de argumenten

* Het argument dat luisteren naar goede muziek eigenlijk hetzelfde is als luisteren naar de musicus—ook al is die allang dood.
* De stelling dat denken dromen is, komt van de opvatting dat denken zonder objecten kan (en waarneming niet).
* Een vroege versie van mijn heldenverhaal.

Mijn lijstjes heb ik verplaatst.