Philosophy of the Arts

Argumentatie

Complexe argumentatiestructuren

In een meervoudige argumentatiestructuur zijn er meerdere argumenten die ieder onafhankelijk van elkaar het standpunt steunen.
Bij voorbeeld: Het is onmogelijk dat u mijn moeder vorige week in Norwich in de dierentuin hebt ontmoet. In Norwich is helemaal geen dierentuin, mijn moeder is nooit in Engeland geweest en ze is trouwens al twee jaar dood. (EG, 21) Indicatoren: “trouwens”, “nog los van het feit dat”, enz.
In samengestelde complexe argumentatiestructuren werken de argumenten samen bij hun ondersteuning en ze doen dat op een van twee manieren:
Nevenschikkend: meerdere argumenten die samen (parallel) het standpunt steunen
Indicatoren: “gevoegd bij het feit dat”, enz. Bij voorbeeld: “Dit boek heeft literaire kwaliteiten: de plot is oorspronkelijk, het verhaal wordt goed verteld, de dialogen zijn ongelooflijk echt en de stijl is fantastisch.” Alleen samen leiden die tot de conclusie dat het een goed boek is.
Onderschikkend: het standpunt wordt verdedigd door een argument dat zelf ter ondersteuning weer door een ander argument gesteund wordt, enz.
Indicatoren: “want . . . omdat . . . “, enz. Bij voorbeeld: “Je moet Carla absoluut niet op je feestje uitnodigen. Ze heeft me op een ongelooflijke manier belazerd. Vorige week is ze er met mijn vriend vandoor gegaan.”

You must be logged in to post a comment.