Philosophy of the Arts

Filosofie (nl.)

Status, expressie

Status is: de aan objecten toegevoegde—zogenaamd inherente, maar in werkelijkheid sociale—waarden die zich uitspreiden over hun bezitter. In een 4×4 Lexus rijden vertelt iets vermeend waardevols over de chauffeur van de auto. Een Münchausen fenomeen, een self-fulfilling effect. (Ik noemde het vroeger ukumbushu, maar ik geloof niet dat de term echt bestaat.)
Objecten verkrijgen een expressieve waarde door sociale projectie. De waarde van monumenten, maar ook van lantaarnpalen hangt af van de dingen die men zoal met die objecten doet en deed en de associaties die men daar daardoor mee heeft.
Expressie is een proces met projectieve componenten waarin uiting wordt gegeven aan inherente waarde. Dieren geven uitdrukking aan wat er in hen omgaat; die expressie is daarmee inherent waardevol en kent normen van correctheid.

Dat er sprake is van projectie is niet het problematische deel van de vergelijking, maar dat die projectie soms wel en soms niet beantwoordt aan waarden in het object.

You must be logged in to post a comment.