Logo Utrecht University

Philosophy of the Arts

Film

Iconische Ironie

Voor degenen die afgelopen college moesten missen: we hebben naar een YouTube-filmpje gekeken: Der Untergang (Personeelsuitje).
Hierin wordt op hilarische wijze de draak gestoken met de manier waarop Hitler en de zijnen zichzelf hyperserieus namen.

De reden waarom ik dit filmpje liet zien is de volgende: we hebben het eerder over iconische afbeeldingen gehad, en ik meen dat ook het beeld van Hitler iconisch is. De iconische afbeelding Hitler is m.i. geconstrueerd door de vele beelden van de Wochenschau en, vooral, Riefenstahls Triumf des Willens. De film, Der Untergang, heeft geprobeerd aan de iconiciteit van Hitler open te breken, het Youtube filmpje, nu, grijpt hierbij aan en weekt de iconiciteit verder los, haalt nog meer van de magie van het beeld weg, door er losjes een grap mee uit te halen.

You must be logged in to post a comment.