Philosophy of the Arts

Filosofie (nl.)

Een Fantoomgevecht tegen Sex in Clips

In de Tweede Kamer is door A. Slob, van de ChristenUnie een debat aangezwengeld over de verwording van de jeugd door sex en geweld in video-clips. De achterliggende doelen zijn lovenswaard (dat denk ik altans), maar de middelen en het probleem zijn volstrekt onbegrepen. Hoe voorkom je sex-misdaden??
De weg die nu gekozen wordt is uitermate naïef. Als je sex ziet in een video-clip, ga je dan over op een of ander sex-misdaad? Natuurlijk niet. Dat is één.
Beslissender echter is, dat die clips niet in hun eentje zo’n effect hebben, maar de cultuur waarin ze ingebed zijn.
Lange Frans en Baas B en consorten rappen bij voorbeeld al een tijdje tegen misdadigheid in allerlei vormen in ons land en ze nemen daarbij standpunten in die het verdedigen meer dan waard zijn.
In de NRC echter schrijft columnist Joost Zwagerman dat deze jongens maar watjes zijn. Ik ben ervan overtuigd dat Zwagermans inschatting van meer inzicht in ons cultuurbesef getuigt dan de genoemde discussie in de Kamer.

Zolang figuren als Zwagerman meent De jeugd van Tegenwoordig te moeten ophemelen door Lange Frans en Baas B af te kraken met oneigenlijke argumenten en daar niet alleen mee weg komen maar aan dat soort cultuurfilosofische oppervlakkigheid zelfs hun populariteit ontlenen, is de aandoenlijke aanval in de politiek een fantoomgevecht. Hier valt met censuur (of media-educatie) niet tegen op te boksen.

Vergeet het maar.

Joost Zwagerman. “Watskeburt in het land dat tikt als een tijdbom”, NRC-Handelsblad, 10-12-2005.

You must be logged in to post a comment.