Philosophy of the Arts

Filosofie (nl.)

PvdA op koers!

Ik was net bezig aan deze post toen ik de digitale NRC onder ogen kreeg, met daarin deze aankondiging:

“Minister De Jager (Financiën, CDA) mag alleen instemmen met nieuwe Europese noodsteun voor Griekenland als behalve landen ook de financiële sector een financiële bijdrage levert. Deze eis heeft de PvdA vanochtend gesteld in een debat over de Griekse crisis.”

Dat idee is precies in de roos, volgens mij.

Het viel me op dat de regering alleen bezuinigt op de publieke sector en het bedrijfsleven ongemoeid laat. De eerste reactie is wellicht: is dat niet logisch? De regering geeft immers alleen geld uit aan die publieke sector, dus alleen daar kan ze korten.

…Moet dan nu de publieke sector de tekorten gaan opvullen …? Zouden we dat niet beter aan de financiële sector vragen?…

Maar doe eens een stapje terug. Wat was ieders analyse van de huidige crisis, en waar is die crisis begonnen? Zijn we niet boos geworden over de financiële sector en hun gespeculeer met het geld van gewone mensen, en over hoe die sector de ene na de andere monsterbonus uitkeerde? En heeft de regering niet miljarden in diezelfde financiële sector gepompt om de ergste crisis af te wenden—en daarmee de huidige stand van onze regeringsschuld veroorzaakt? Moet dan nu de publieke sector de tekorten gaan opvullen …?

Zouden we dat niet beter aan de financiële sector vragen? En aan de vastgoedsector die miljarden naar de Kaaiman-eilanden weet te sluizen om aan de belastingen te onttrekken…

Zo zat ik dus te mijmeren toen het bericht over het PvdA-standpunt op mijn scherm verscheen. Ja, dacht ik: dat is de goede koers!