Philosophy of the Arts

Filosofie (nl.)

Witte boorden

Je vraagt je af waarom deze inzichten geen gemeengoed zijn. Met dank aan de NRC om criminoloog Cyrille Fijnaut aan het woord te laten. Een verademing!

„Criminologie is van oudsher onderklassecriminologie. Gericht op gewone misdaad: vermogens-, gewelds-, zedendelicten. Ze gaat vaak voorbij aan veel ernstiger vormen van criminaliteit: georganiseerde misdaad en organisatiecriminaliteit. Legale bedrijven plegen organisatiecriminaliteit om de kosten te drukken en winsten te vergroten.
„De Amerikaanse criminoloog Edwin Sutherland heeft daar met zijn geweldige boek White collar crime in 1949 de aandacht op gevestigd. Hij liet zien dat de 70, 80 grootste Amerikaanse bedrijven allemaal een geschiedenis hadden van wetsovertredingen op alle fronten en dat de maatschappelijke schade die ze hadden aangericht gigantisch was. Hun optreden was misdadig. Maar ze hadden de macht om ervoor te zorgen dat hun gedrag niet als misdrijf behandeld werd.
„Dat geldt in onze tijd nog sterker. Kijk wat er in de financiële sector is gebeurd. Ik pleit voor een criminologisch onderzoeksprogramma op dit terrein.”

“We leven in een grimmige samenleving”, Sprekend Cyrille Fijnaut, NRC-Handelsblad, Weekend-editie, 1 oktober 2011, p. 17.