Philosophy of the Arts

Filosofie van de kunsten (esthetica)

Intentional fallacy

De fallacy, drogreden, waarom het hier gaat is een bepaald soort redeneerfout, die van enkele gevallen uitgaat en dan concludeert dat het overal zo is. De intentionele drogreden beweert dat we de betekenis van een kunstwerk alleen kunnen achterhalen door naar de bedoelingen van de kunstenaar te vragen.
Het komt inderdaad wel eens voor dat een kunstwerk niet bepaald duidelijk is en in zo’n geval kan het wel eens helpen om aan de kunstenaar te vragen hoe hij het bedoeld heeft. Maar het is een drogreden te menen dat je in alle gevallen pas weet wat een kunstwerk betekent als je weet wat de kunstenaar bedoeld heeft.

Één overduidelijk probleem is dat de betekenis van een kunstwerk vaak genoeg de preciese bedoelingen van de kunstenaar te buiten gaat; soms betekent een kunstwerk iets voor de periode waarin het ontstaan is, en had de kunstenaar dat niet kunnen voorzien (dit is maar een voorbeeld). Ook is het heel goed mogelijk dat de kunstenaar zich in zijn kunst beter weet uit te drukken dan in de taal waarmee hij zijn bedoelingen uitlegt.

You must be logged in to post a comment.